Zicht op ontwikkeling: wat betekent dat voor jou?

“Zie jij wat je wilt zien of kijk je iedere dag opnieuw met een open blik naar de ontwikkeling van kinderen? Kijk je daarbij vooral naar wat kinderen nodig hebben en waar de kansen liggen of zie je de tekorten en achterstanden?”

Trots op onze allernieuwste aanwinst Marleen Kock! Onderwijskwaliteit en rekenverbetertrajecten hebben haar focus in de procesbegeleiding op scholen. Ze is eigenaar van Kock onderwijsadvies en vooral te vinden daar waar het te doen is: de school. Dat maakt haar voor Piex de perfecte inhoudsexpert voor de training ‘Zicht op ontwikkeling’. Volmondig heeft Marleen ‘ja’ gezegd om haar expertise online te delen via Piex. Goed nieuws! Vanaf oktober 2020 is deze beschikbaar.

De eerste vraag is altijd: wat zie je?

Zicht op ontwikkeling vraagt om waarnemen. Waarnemen is objectief en zonder vooroordel kijken en observeren. Zie jij wat je wilt zien of kijk je iedere dag opnieuw met een open blik naar de ontwikkeling van kinderen? Kijk je daarbij vooral naar wat kinderen nodig hebben en waar de kansen liggen of zie je de tekorten en achterstanden?

In de training nemen we je mee in het waarom en hoe van Zicht op ontwikkeling. Vanuit welk kader kijk jij? Welke kaders zijn van belang voor jou en voor de school? En hoe vertaal je dit naar jouw praktijk en krijg je vanuit alle beschikbare data en gegevens (over)zicht op de ontwikkeling van jouw groep leerlingen?

Neem als leerkracht het roer in handen en laat jouw professionaliteit gelden door vanuit zicht op de ontwikkeling van leerlingen beredeneerd en planmatig je onderwijs voor te bereiden.

Om grip te krijgen op dit proces neemt Marleen je stap-voor-stap mee aan de hand van de volgende vragen:

Stap 1 – Hoe bepaal ik het kader van waaruit ik ga waarnemen?

Stap 2 – Hoe zorg ik voor de juiste data en overzicht?

Stap 3 – Hoe kom ik vanuit mijn overzicht tot inzichten?

Stap 4 – Hoe geef ik betekenis aan mijn inzichten?

Stap 5 – Hoe ga ik van betekenis naar aanpak?

Stap 6 – Hoe ga ik van aanpak naar activiteiten?

De training is beschikbaar vanaf juli 2020. Wil je een melding ontvangen? Laat hieronder je gegevens achter en wij zorgen dat je als eerste op de hoogte bent.

Vanuit het thema zicht op ontwikkeling zijn deze titels misschien ook interessant voor jou:

Formatief evalueren, ontwikkeld met Onderwijs Maak Je Samen
Data-analyse, ontwikkeld met KPC-groep


 
* verplicht