Mediawijsheid

Ken je de games die je leerlingen spelen, weet je op welke platforms zij zich begeven? Hoe je media kunt inzetten in je onderwijspraktijk?

In een (kennis)maatschappij waar media niet meer weg te denken zijn maken wij jou graag wegwijs!

0% played

Inhoud van de training

We zijn met z’n allen steeds vaker online te vinden. Er zijn zoveel mogelijkheden, wie kan hier nog wijs uit? In deze training krijg je inzicht in je eigen mediagebruik en dat van je leerlingen. We duiken in het thema aan de hand van een competentiemodel: de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving. Hopelijk krijg je genoeg inspiratie om met media aan de slag te gaan!

 • 1. Question

  Ben je (nog) niet goed wijs?

  We nemen je mee in de wereld van de media! In korte video’s worden 12 vragen beantwoord die misschien ook op jouw lippen branden. Wie is de inhoudsexpert, wat ga ik leren en hoe ga ik beginnen in de praktijk?

 • 2. Storytelling

  In het format Storytelling ben jij de hoofdpersoon! In het verhaal kom je voor verschillende situaties te staan die te maken hebben met media. Op 10 cruciale momenten wordt het verhaal onderbroken en is de vraag aan jou: wat doe je?

 • 3. Step forward

  Juf Sanne wil voor de les van morgen foto’s leren bewerken. Ze vindt een ‘gratis’ app en gaat akkoord met de voorwaarden. Welke dat zijn…?

  In 10 casussen beleef je een onderwijssituatie waar een ultieme stap gezet wordt. Durf jij die ene stap te maken om daar te komen met je leerlingen?

 • 4. Experience

  In 4 verschillende praktijksituaties ga jij kiezen wat jouw reactie (als leerkracht) zal zijn. Daarna krijg je feedback en dagen we je uit met een experiment met het oog op jouw kennis en kunde wat betreft media: hoe mediawijs ben jij?

Aan het einde van de training:

 • begrijp jij wat mediawijsheid inhoudt aan de hand van tien kernbegrippen.
 • heb je inzicht in je eigen mediagedrag aan de hand van het competentiemodel.
 • kun je tien passende interventies inzetten om een mediawijze houding te ontwikkelen.
 • begrijp jij welke invloed media hebben op de maatschappij.

Jeroen Vrijnsen

Jeroen Vrijnsen is leerkracht bij PRODAS en ontvangt groepen leerlingen in het Ontdeklab Deurne. Jeroen is als gecertificeerd mediacoach gespecialiseerd in mediawijsheid.

Tessa van Zadelhoff

Tessa van Zadelhoff een goeroe op het gebied van onderwijs en technologie! Ze is projectleider onderwijsinnovatie bij PRODAS en initiatiefnemer van het Ontdeklab. Tessa ontvangt de teams en de externe partijen. Daarnaast zoekt zij actief samenwerking met bedrijven en maatschappelijke instellingen. Zo ook in haar nieuwste project www.stooom.nl. Wat meer op de achtergrond is zij betrokken geweest bij de ontwikkeling van de online training.