Executieve functies

Fijn, je hebt de tijd gevonden om aan deze training te beginnen! Jouw eigen executieve functies gaan nu aan het werk. Zet je automatische piloot maar uit en start met plannen, reageren, flexibel zijn en je aandacht erbij houden. Er zullen bepaalde emoties bij komen kijken en dit alles met als doel: het (helpen) ontwikkelen van de executieve functies.

De inhoud van de training

In deze training word je je bewust van jouw eigen executieve functies en leer je die van kinderen herkennen. Misschien wel een beetje confronterend, maar vast en zeker ook verhelderend. Je leert over de 11 vaardigheden die samen deze functies vormen. Je krijgt te zien op welke plek een kind staat in zijn leerlijn. Wist je dat ‘slimmere’ kinderen vaker moeite hebben met hun executieve functies? Vindt het kind het moeilijk zijn werk te plannen, kan hij zijn aandacht er niet bijhouden of wordt hij snel boos op andere kinderen? We geven je ideeën voor passende interventies. Fijn om te weten dat jij jouw leerling een stapje verder kunt gaan helpen!

 • 1. Verhalend ontwerp

  De wekker gaat. Snel opstaan, aankleden en jezelf gereed maken om de deur uit te gaan. Je dag is nog maar net begonnen en er wordt al maximaal beroep gedaan op je executieve functies. Luister naar het verhaal en kom erachter welke functies jij wel of niet gebruikt tijdens je ochtendritueel.

  15 min
 • 2. Online magazine

  De executieve functies zijn in één woord te vangen: sturen. Welke kant ga je op? Heb je je route vooraf bepaald of niet? Met welk doel ben je op je fiets gestapt? In dit magazine worden de functies stapsgewijs toegelicht. De focus ligt op de 11 vaardigheden die jij wil (helpen) ontwikkelen.

  30 min
 • 3. Step forward

  In jouw klas besluit je een geschiedenisles op te schuiven naar morgen. Iedereen heeft nu een half uurtje tijd voor zijn eigen taken. Sara wordt ontzettend boos en ‘eist’ dat de les doorgaat. Die stond nu eenmaal op de planning. Hoe kun jij Sara helpen om die ene stap in de juiste richting te zetten, zodat ze wat flexibeler kan worden?

  45 min
 • 4. Experience

  Je bent druk bezig met de rapporten als je collega binnen komt lopen. ‘Kom mee, ik wil je even mijn ideeën voor het thema Verkeer laten zien!’ Wat is jouw reactie? Spring je meteen op, sta je met je mond vol tanden of…? Jouw reactie zegt wat over je executieve functies. Ervaar het en daag jezelf uit met jouw persoonlijke poster.

  10 min

Aan het einde van de training:

 • kun je uitleggen wat executieve functies zijn en wat het verband is met de ontwikkeling van de prefrontale cortex.
 • heb je inzicht in de 11 vaardigheden die samen de executieve functies vormen.
 • kun je met behulp van een leerlijn vaststellen in welke mate een executieve functie wel of niet ontwikkeld is.
 • kun je een passende interventie inzetten om een leerling te begeleiden in het ontwikkelen van zijn/haar executieve vaardigheden.
 • ben je je bewust van het effect van -dominant ontwikkelde- executieve functies op jouw eigen (leerkracht)gedrag.

David Leinwand recte Rein

“Groei = de stappen die jij maakt in jouw ontwikkeling x het aantal mensen en kinderen dat jij begeleidt.” David is docent, trainer en onderwijsadviseur bij Novilo. Hij ondersteunt scholen en leerkrachten om thema’s rondom hoogbegaafdheid vorm te geven.