Dyslexie: de basis

Gezien het feit dat 4% van de basisschoolpopulatie dyslectisch is, heeft iedere leerkracht ermee te maken. Het is dus belangrijk om te weten wat dyslexie precies inhoudt. Suzanne Sanders, taalleesspecialist op basisschool de Vuurvlinder, vertelt je alle ins en outs over dyslexie!

De inhoud van de training

Een exclusief interview met Suzanne en interactieve opdrachten. Ga de uitdaging aan en ervaar hoe het is om als dyslecticus een tekst te lezen; frustrerend hoor! Daarnaast vertelt Anne -leerling uit groep 7- in haar filminterview met welke belemmeringen zij dagelijks te maken heeft bij het lezen en schrijven. Tot slot 10 tips om ervoor te zorgen dat ook een zwakke lezer plezier krijgt in het lezen. Ga jij de uitdaging aan?

 • Introductie

  De warming-up! Maak kennis met het onderwerp van de training ‘Dyslexie: de basis’ en de inhoudsexpert: Suzanne Sanders. Ontdek wat je allemaal weet en kunt aan het einde van de online training.

 • Online magazine

  Wat is dyslexie precies? Wat zijn oorzaken en mogelijke gevolgen? Lees en bekijk het in het online magazine. Ontdek 10 simpele manieren om leesmotivatie te bevorderen. Naast inhoudelijke informatie is er ook een prikbord vol met interessante websites en downloads: ervaar bijvoorbeeld hoe het is om als dyslecticus een tekst te lezen!

 • 3. Ontmoet Daan!

  Je gaat een video bekijken van Daan. Hij heeft dyslexie en zit niet lekker in zijn vel. Op vijf cruciale momenten wordt de video op -stop- gezet en verschijnt er een vraag in beeld. Wat is volgens jou het beste antwoord? Ontdek wat jij weet over de mogelijke gevolgen van dyslexie.

 • 4. Statement

  Twintig stellingen waarbij jij mag aangeven: ‘waar’ of ‘niet waar’. Ontvang direct feedback en een persoonlijk certificaat ‘Dyslexie: de basis’ door minimaal 80% van de stellingen juist te beoordelen.

Aan het einde van de training:

 • kun je uitleggen wat dyslexie precies is.
 • kun je mogelijke oorzaken van dyslexie benoemen.
 • weet je welke leerlingen een verhoogd risico hebben.
 • weet je wat de mogelijke gevolgen zijn op sociaal-emotioneel gebied.
 • weet je wat de mogelijke gevolgen zijn op het gebied van leren.
 • kun je uitleggen waarom leesmotivatie zo belangrijk is.
 • kun je direct aan de slag met praktische tips om het lezen te stimuleren.

Suzanne Sanders

“Goed kunnen lezen is een belangrijke voorwaarde voor succes op school en in de maatschappij. Een hele belangrijke vaardigheid dus!” Suzanne is taal-leesspecialist op basisschool de Vuurvlinder. Ze begeleidt collega’s om een passend aanbod te bieden op het gebied van taal en spelling. Van signaleringslijsten tot aan compleet uitgewerkte activiteiten, Suzanne heeft alle tools in handen om jou als leerkracht de juiste handvatten te bieden om een leerling structureel te volgen en daarnaast passende begeleiding te bieden op het gebied van lezen en spelling.