21st Century Skills

Ben jij al 21e eeuw-vaardig?

Je wil jezelf en je leerlingen zo goed mogelijk laten ontwikkelen in onze constant veranderende (kennis)samenleving. Welke kennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt ga je ontdekken in deze training!

De inhoud van de training

Omdat de samenleving continu verandert en steeds ‘slimmer’ wordt, moeten we zorgen voor een goede voorbereiding voor leerlingen op deze kennismaatschappij. Dat geldt voor het ontwikkelen van zowel kennis als vaardigheden. Het draait hier niet alleen om gebruik van ICT, zoals je nu misschien denkt. Wat dacht je van kritisch en creatief leren denken, samenwerken en flexibel zijn? ICT is een hulpmiddel om bezig te zijn en te leren in de 21e eeuw.

 • 1. Question

  We nemen je aan de hand mee de 21e eeuw in. In korte video’s worden 12 vragen beantwoord die misschien ook op jouw lippen branden. Wie is de inhoudsexpert, wat ga ik leren en hoe ga ik beginnen in de praktijk?

 • 2. Online magazine

  In dit online magazine krijg je aan de hand van 5 vaardigheden (skills) inzicht in het 21e eeuwse leren. Het doel van dit magazine is om jou inspiratie te geven en uit te dagen de ontwikkelingen in de maatschappij te blijven volgen.

 • 3. Video

  We gaan wat dieper in op de vaardigheid ‘samenwerken’. Je krijgt in een video een gedeelte van een leerarrangement/-activiteit te zien. Jij gaat bepalen in welke mate de leerkracht ‘succes’ heeft in haar aanpak als het gaat om samenwerken. We sluiten af met suggesties ter verdieping.

 • 4. Experience

  In 4 verschillende praktijksituaties ga jij kiezen wat jouw reactie (als leerkracht) zal zijn. Daarna krijg je feedback en dagen we je uit met een experiment met het oog op jouw 21st Century Skills

Aan het einde van de training

 • kun je het belang van 21st Century Skills uitleggen in het kader van ‘leren in de 21e eeuw’.
 • weet je welke verschillende modellen over 21st Century Skills er zijn.
 • heb je je verdiept in een aantal vaardigheden die de 21st Century Skills omvatten.
 • kun je beoordelen in welke mate een activiteit ruimte biedt voor de vaardigheid ‘samenwerken’.
 • kun je passende interventies inzetten om een activiteit te verrijken op het gebied van samenwerken.

Frank van den Oetelaar

Frank is een van de grondleggers van ‘Leren in de 21e eeuw en 21st Century Skills’. Hij heeft 15 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Aandacht voor het individu en creativiteit staan hoog in het vaandel bij hem. Hij was er al vroeg van overtuigd dat ICT voor een revolutie in het onderwijs zou gaan zorgen.