Op naar Hogeschool De Kempel

De Pabo in Helmond, nee daar was ik nog nooit geweest.
Marsha was er kind aan huis, zij is daar opgeleid tot leerkracht, terwijl ik in Eindhoven mijn juffendiploma behaalde. Vandaag ontmoeten we er Anne van Buul, docent Nederlands.
Zij doet met ons de ‘kick off’ van de online training NT2.


We bespreken de uitdagingen, behoeften en theorieën rondom het onderwijs in Nederlands als Tweede taal (ervan uitgaande dat je dit zelf in de klas kan doen, het liefst met ondersteuning van de NT2-docent).
De uitdaging? Het kind is gisteren op Schiphol aangekomen en start vandaag in jouw klas. Het spreekt geen woord Nederlands. En nu?
De behoefte? Je vraagt je af wat jouw aanpak wordt bij dit kind: welke interventies pas je toe bij je (taal)lessen?
Een theorie? Het kind het liefst zo veel mogelijk laten integreren met Nederlandssprekende klasgenoten en daarnaast extra taalondersteuning geven.

Wist je ook dat het juist goed is om het kind zijn eigen moedertaal te laten gebruiken wanneer dat nodig is? Een combinatie met onze taal is een verrijking en tevens erkenning van het kind. Taal is immers onderdeel van je identiteit!

Ik kijk uit naar onze volgende afspraak, waarbij Anne ons nog meer inzichten gaat geven in het lesgeven aan kinderen met een andere moedertaal. De foto- en filmdag die ook al gepland staat zal het plaatje rondom NT2 compleet maken.

Linda
(tekstschrijver en fotograaf bij Piex)